De boekhouder van de toekomst: naar 3 onmisbare rollen

Dit artikel schreef ik in 2016 voor de Xerius-blog en is inmiddels daar verwijderd. 

Bijna 60% van de ondernemers ziet de boekhouder of accountant eerder als een kost dan een investering. Dat blijkt uit een studie van HoGent en beroepsorganisatie IAB. Andere opvallende cijfers: 20% wil strategisch advies van de boekhouder, 15% verwacht zelfs marketingadvies. Is de traditionele rol van de broodnodige cijferspecialist dan helemaal uitgeteld? En hoe kan de boekhouder-fiscalist 2.0 je toekomstige business anders – en beter – ondersteunen?

Ondernemers anno 2016 verwachten van hun financiële raadgever meer dan louter het inboeken van de cijfers. Vragen over hoe je een businessplan opmaakt, alternatieve financieringsvormen (zoals crowdfunding) uitprobeert of een prijszettingsmodel op poten zet, zijn allang geen uitzonderingen meer.

Tegelijk moeten boekhouders opboksen tegen een steeds sneller evoluerende wetgeving en almaar strengere fiscale controles. En ook de IT-wereld zit niet stil: boekhoudpakketten, facturatiesoftware of bezoldigingstools zijn in volle opmars. Zelfs op het bedreigende af: in lijstjes van ‘beroepen die in 2025 zullen verdwijnen’, staat boekhouder of accountant steevast in de top 5.

De kans is inderdaad reëel dat je dankzij software binnenkort – of nu al – automatisch facturen inboekt of aangiftes doet. Een win-win, want dat is efficiënter werken voor iedereen. En daardoor blijft voor je boekhouder meer tijd over om zich toe te leggen op deze drie rollen.

 1. De bedrijfscoach

Voor de meeste bedrijven is de boekhouder of accountant de adviseur bij uitstek. In het onderzoek van IAB bevestigt 48% van de ondernemers dat de boekhouder een positieve invloed heeft op het zakencijfer. Maar innovatie, en al zeker in de start-up-wereld, ging nog nooit zo snel. Ondernemers verwachten een boekhouder die op de hoogte is van hun business én mee vooruit denkt.

Zo peil je er nu al naar:

 • Heeft hij/zij grondige kennis van jouw sector? Bouw je bijvoorbeeld aan een softwareplatform, kent je boekhouder dan de principes van lean ondernemen?
 • Staat hij/zij open om je businessplan te evalueren, of samen een businessmodelcanvas in te vullen?
 • Kent hij/zij de stand van zaken op het vlak van nieuwe fiscaalvriendelijke financieringsvormen, zoals de tax shelter?
 1. De specialist

Als starter of als bijberoeper heb je misschien genoeg aan de dichtstbijzijnde boekhouder met een brede algemene kennis. Maar wat als je een zaak overneemt, een complex partnership wil bezegelen met een contract of advies wil over het aanwerven van personeel? Ondernemers hebben geregeld diepgaande expertise nodig … en vandaag heeft slechts 10,5% van de boekhouder-fiscalist een specialisatie.

Dat je dankzij IT-tools steeds makkelijker het cijferwerk van boekhouders kan overnemen, betekent voor hen een enorme kans. Hun tijdswinst kunnen ze inzetten om zich toe te leggen op een bepaald klantensegment (zoals kleinhandel of start-ups) of een specifieke financiële competentie. In het eerste geval werkt je boekhouder meer op jouw maat, in het tweede geval heb je hem enkel nodig bij heel specifieke financiële kwesties, en verwijst hij door bij andere vraagstukken (zie volgende rol).

Zo peil je er nu al naar:

 • Profileert je boekhouder zich als specialist voor specifieke doelgroepen (vrije beroepen, managementvennootschappen, coöperatieve vennootschappen …)?
 • Maakt hij/zij deel uit van een (beroeps)netwerk waar kennis gedeeld wordt?
 • Kan hij/zij je e-facturatie, bedrijfssoftware of rapporteringssoftware aanbieden om (een deel van) je transacties te automatiseren?
 1. De wegwijzer

Deze rol volgt uit de vorige: als er minder generalisten zijn, zullen de specialisten naar elkaar doorverwijzen. De kans is daarom reëel dat je in de toekomst zal aankloppen bij een associatie van boekhouders, een kleine equipe die in een kantoor het hele spectrum aan financiële zaken behandelt.

De wegwijzer wijst ook extern. Boekhouders kennen al langer de weg naar banken, juristen, sociale secretariaten en ondernemingsloketten. Maar vandaag zijn er al meer dan 450 Belgische organisaties die ondernemerschap stimuleren. In de rol van gids of wegwijzer kent de boekhouder van de toekomst ook businesscoaches, prijsexperts, incubatoren en start-up-platformen. Hier zullen nieuwe samenwerkings­verbanden ontstaan, zoals het recente partnership tussen SBB en Netwerk Ondernemen.

Zo peil je er nu al naar:

 • Is je boekhouder op de hoogte van de recentste startersnetwerken en -platformen?
 • Werkt hij/zij samen met andere boekhouders die hun eigen specialisaties hebben?
 • Maakt hij/zij deel uit van een associatie, samenwerkingsverband of ecosysteem, of kan je hem terugvinden op netwerkevents?

Ondernemers en boekhouders: één community

De boekhouder van de toekomst is gericht op specialisatie, automatisatie en kennisdeling. Voor dat laatste is een community van ondernemers, boekhouders, adviseurs, sociale secretariaten, incubators en starters organisaties simpelweg onontbeerlijk.

Vooral als ondernemer – en al zeker als starter – heb je hier baat bij. Je boekhouder wordt een onmisbare schakel in je bedrijfsvoering. En dit al vanaf de prille start.

Koen De Herdt voor Xerius in 2016.